Звездина група је изванредна, а ево и зашто!

Црвено-бели после ће десет година имати прилику да се одмере са најбољим екипама, у изузетно квалитетном такмичењу…

Прошло је деценијско чекање на групну фазу неког европског такмичења, а јавност је са великим одушевљењем дочекала пласман у групну фазу Лиге Европе. Вољом жреба црвено-бели ће копља укрстити са екипама Келна, Арсенала и БАТЕ Борисова, а први поглед на ову групу даје разлога Црвеној звезди да буде задовољна, што ћемо детаљно и елаборирати.

ЗВЕЗДА ПРОТИВ ЕКИПА ИЗ ЛИГА ПЕТИЦЕ

Ако је нешто фалило Црвеној звезди свих ових година уназад, то је да се измери са ривалима из апсолутно најјачих европских лига. Управо таква је енглеска Премијер лига, најјача и најпопуларнија фудбалска лига у Европи, која има изузетан број фанова и на нашем подручју, а из те лиге у госте Звезди стићи ће Арсенал, наш стари познаник. Флешбекови из прошлости уз чувено „у Лондону мук“ пролазе пред очима навијача Црвене звезде, међутим тадашње и садашње време имају мало додирних тачака. Звезда ће имати прилику да игра против Арсенала два пута, против тима којег предводи славни Арсен Венгер и тима који има енорнмно искуство играња европских такмичења, пре свега Лиге Шампиона. Овај пут мораће да се задовоље Лигом Европе, али то је тематика за њих. Сама прилика да црвено-бели укрсте копља са тимом пред који се сваке сезоне ставља амбиција освајања Премијер лиге гарантује спектакл и уживање присталицама Црвене звезде.

Из Бундеслиге, још једне од најјачих и најбољих европских лига, стићи ће нам Келн. У питању је веома стабилан тим, са одличном инфраструктуром, јаким буџетом и јаким амбицијама. Није то тим на нивоу Бајерна или Дортмунда, али је свакако појам за стабилност и снагу за тимове са овог простора. Одлично је што ће Звезда моћи да се измери и са једним бундеслигашем, и то тимом из горње половине немачке лиге, што ће као на длану моћи да покаже где смо у односу на сам крем Европе.

За крај нам остаје БАТЕ, који не долази из атрактивне лиге, али је реч о „старом лисцу“ европских такмичења. БАТЕ добро зна како се игра и Лига Шампиона и Лига Европе и биће веома интересантно видети како ће се црвено-бели снаћи против екипе која не спада у крем европског фудбала, али верно репрезентује једног стабилног учесника европских такмичења, што је нешто чему сви већ јако дуго тежимо

Тренутно је излишно коментарисати шансе Црвене звезде да евентуално „презими“ у Европи и то је нешто чиме се данас нећемо бавити – Звезди не треба додатна еуфорија, већ мирно и реално сагледавање ствари, после можда и неочекиваног пласмана у групе Лиге Европе.

ГОРЕЋЕ КЕЛН, ЗВЕЗДА ЋЕ БИТИ КАО НА ДОМАЋЕМ ТЕРЕНУ

Интересантна ствар код жреба је то што може да вас споји са екипама са разних тачака Европе. Нас је жреб у квалификацијама водио у Павлодар, који се можда културолошки води као део Европе, а заправо је много ближи Азији и Кини него што је европском поднебљу. И у групама је било тимова који се налазе веома далеко, али и тимова који играју у градовима у којима је српска дијаспора веома јака, што би значило да ће Звезда имати паклено добру подршку.

Крајем септембра наши момци гостоваће у Келну, што ће бити прилика да Делије изврше инвазију на тај град. Келн је од Београда удаљен 1500км, а близу је многим звездашким упориштима у централној и западној Европи – имаће прилику Делије из Немачке, Швајцарске, Аустрије, Француске, Италије да „запуцају“ пут запада Нeмачке који ће тог дана бити обојен бојама Црвене звезде. Наши момци ће несумњиво имати подршку као да играју на Маракани, а Звездина публика жељна је добрих фудбалских, европских гостовања. Нема никакве дилеме да је датум 28.09.2017 већ подвучен и заокружен црвеним фломастером у календару многих Звездиних Делија…