Звездине муке и ”муке” пред квалификације

За навијаче Црвене звезде, европске утакмице посебан су празник. Као и много пута до сада, Звезда их стартује са неким отвореним питањима, у нади да ће блиска будућност донети одговоре.

Гибралтарска Европа биће први ривал црвено-белима на старту квалификација за Лигу Шампиона. Куглице у Ниону донеле су срећу Звезди, јер се према општем утиску састаје са једном од слабијих екипа из неповлашћеног дела жреба. Такође, предност је и у томе што наши момци први меч играју код куће, на свом терену, на ком су већ три пута ове сезоне у званичним мечевима побеђивали.

Као и много пута до сада, Црвена звезда са извесним осећајем неизвесности и несигурности улази у процес квалификација, надајући се да ће, како време буде одмицало, појачавати свој тим пред најважније битке у сезони.

БЕН, ПОМОЗИ У ШПИЦУ

Дејан Станковић послао је јасну и гласну поруку – у овом тренутку, Ел Фарду Бен је први шпиц Црвене звезде. Нема дилеме да Бен заслужује место у тиму, да представља једног од наших најбољих странаца икада, али је исто тако јасно да је његово постављање у срце напада изнуђен потез. Просто, остатак Звездиног напада није убедио шефа струке да може да изнесе почетак овог циклуса. Боаћи и Павков нису ни играли, док је Томане показао одређене бољке због којих није имао бољи нападачки учинак. Бен ће, због свега поменутог, играти у нападу, иако је у дресу нашег клуба, до сада, највише играо на десном крилу, или на позицији десет. Ова позиција је под константним мониторингом звездашке јавности, и мада дисонантни сигнали стижу из канцеларија руководства Звезде, никакве дилеме нема да се пуним темпом ради на тоталној реконструкцији најистуренијег дела напада. Док се то не заврши, главни задатак да тресе мреже имаће репрезентативац Коморских острва, до сада стрелац 49 голова у црвено-белој опреми.

БИЋЕ МЕСТА И ЗА КАНГУ И ЗА ИВАНИЋА

Још једну дилему одгнонетнуо је Станковић на конференцији за медије пред дуел са Европом – ако буде пенала током утакмице, шутираће га Мирко Иванић, што јасно имплицира да ће нова Звездина четворка стартовати сутра увече. Такође је јасно да ће испред њега деловати Гелор Канга, уз Катаија наше најзвучније појачање овог лета, доведен да кључну разлику прави у утакмицама које одређују наш пролазак даље у Европи. Трећи везњак биће Саного, а комбинација са Кангом и Иванићем отвара питање одбрамбеног потенцијала. Анализирајући њихове утакмице што у нашем дресу, што у дресу других клубова, долазимо до закључка да се ни Канга , ни Иванић, нису претерано истицали у дефанзиви, док су, са друге стране, показали изузетну офанзивну надареност. За ривала попут Европе не би требало да буде превише проблема у одбрани, али за наставак квалификација Дејан Станковић, као бивши везњак светског калибра, мораће да нађе начин да код својих везних експлоатише најбоље и од одбране, и од напада. Просто, нема европске јесени без доприноса на обе стране терена.

СТАНКОВИЋЕВА ТУРБО ТРЕНЕРСКА ШКОЛА

Титулу је освојио, време је за до сада највећи испит у тренерској каријери. У походу на трећи узастопни наслов првака Станковић је имао огромну подршку и помоћ Владана Милојевића, који је свом наследнику оставио прилично комфорну предност, а сада све што Станковић уради биће 100% његов учинак. Одређене контуре тима већ је подесио према својим замислима, прекиди су подигнути на виши ниво, и неки играчи су ”процветали” под његовом командом. Ипак, сусрети у Европи, нарочито у овом формату у којем се за пролаз игра само један меч, захтеваће тактичку перфекцију младог тренера који је разне ”форе и фазоне” могао да покупи у Италији, надалеко познатој по тактичкој префињености. Квалификације ће бити пуне ситних детаља, преокрета и прилагођавања, па ће у складу са тим први тренер нашег тима морати да игра и тврдо и лепршаво, и да повуче, и да застане, онда када утакмице буду то захтевале. Такође, мораће да обрати пажњу на сваки детаљ, јер само један од њих може направити разлику између европске јесени, и испадања из комплетног такмичења. Додатни притисак намеће чињеница да ће у прва три кола квалификација за Лигу Шампиона бити одигран само по један меч, што елиминише било какав простор за крупну грешку.

КО ЋЕ БИТИ ИКС ФАКТОР КВАЛИФИКАЦИЈА?

Умели су разни играчи да заблистају у квалификацијама за Европу и на тај начин окупирају пажњу звездашке јавности, те израсту у хероје навијача. Бен, Боаћи, Радоњић, Пешић, Вукановић, Дегенек, као и други, имали су блиставе моменте који су допринели Звездиним европским квалификационим успесима у претходне три године. Фудбал је тимски спорт, и сваки успех је тимски, али у одређеним моментима, када се утакмица ломи, један индивидуални потез може правити разлику између победе и пораза. У зависности од тренерских захтева, али и тактике ривала, поједини играчи могли би да буду од специјалне важности за финални исход квалификација. Неки од кандидата сигурно су Спиридоновић, Катаи и Иванић, а ништа мање пажње неће бити усмерено ни ка Саногу, чија ће физичка спрема бити на највећем тесту до сада.

Утакмица између Звезде и Европе почиње у уторак, у 21:00, а пренос ће бити на РТС 1.