Звездо, заљуљај колевку

Не постоји већа награда за 5 месеци мукотрпног рада, не постоји већа сатисфакција за неке будуће дане, од гостовања у земљи „колевке фудбала“, него утакмице која ће вечерас да се одигра на стадиону „Емирати“ с почетком од 21,05 ч. између Арсенала и Црвене звезде.

Оно што је било незамисливо у мају месецу ове године, што се чинило недостижним , што је представљало сан, постаде јава. „Док год има мрака, има и сванућа“, рече наш нобеловац Иво Андрић.

Црвена звезда је у првој утакмици ова два тима показала да може да се носи са једним Премијерлигашем, одиграла утакмицу на високом европском нивоу, превасходно на тркачком плану, на фудбалском није заостајала ни педаљ. Сплетом несрећних околности, уз помоћ „француског ветра у леђа“, играчима из Енглеске, Арсенал је сломио Звезду, поготком Жируа, 5 минута пре краја.

Остала је велики жал, и даље се проламају уздаси стадионом „Рајко Митић“ на пропуштене шансе Радоњића и Боакјеа, али то је све фудбал, то је све школа. Звезда тренутно кроз ту школу пролази са одличним успехом, сад је тромесечје и било би лепо да се тај успех потврди и на терену ривала из северног Лондона.

Вечерас је најлакша утакмица, вечерас треба да сви уживамо, којима је црвено бела боја у срцу. Треба истрчати на терен „Емирата“, презентовати једну зрелу игру и јавити се Европи да смо и даље ту, да дух Барија и даље кружи над најстаријим континентом.

Црвена звезда нема чега да се плаши, Црвена звезда је већи клуб од Арсенала. Времена су се додуше променила , новац је преузео примат у фудбалу, али историја не може да се купи. Армија навијача и трофеји су најбоље мерило клуба, Црвена звезда је у свему боља од вечерашњег ривала. С обзиром на то, апсолутно треба ући у меч без претераног респекта према Арсеналу.

Тренер Арсенала је експериментисао у првом мечу, извео, другу , можда чак и трећу поставу. Венгер има на располагању 30-так играча на које увек може да се ослони. Има луксуз да ротира из утакмице у утакмицу, верујем својим младим играчима, који добијају шансу и за сада је веома добро користе.

У односу на меч пре две недеље, очекују се две промене у тиму тобџија. Уместо сјајног Петра Чеха, на голу ће бити колумбијски репрезентативац Оспина. Како иду најаве, и Тио Волкот би требао меч почети са клупе за резервне играче, што значи да можемо очекивати нигеријца Ивобија од првог минута.

Арсенал годинама инсистира на течној пас игри, на поседу лопте, поготово кад играју на свом стадиону, који је широк. Сви играчи су технички јако добро обучени, сви имају добру контролу лопте, поготово везњаци. Највећа опасност прети од џека Вилшира. Овај фудбалер је имао пуно проблема са повредама кроз каријеру, али представом у Београду, натерао је Венгера да му да већу шансу и у Премијер лиги, а омалени везиста је  итекако користи. У нападу такође вреба и Оливије Жиру, једини стрелац из Београда. Ако му се да и минимум простора, способан је да казни сваку непажњу одбране противника.

Тренер Милојевић, не може да рачуна на суспендованог Родића, који је „поцрвенео“ пре две недеље уз дискутабилне картоне које му је дао француски арбитар. Сви остали играчи су на располагању шефу струке црвено белих из Београда.

Црвена звезда мора да понови на тркачком плану, први меч, да буде концентрисанија, опуштена, растрчана. Права прилика за неке наше младе играче да се покажу на великој позорници.

Не сумњамо, да ће наши играчи дати све од себе, да понове добру игру из првог меча. Императив победе се не намеће, али ако се укаже прилика, наравно, искористити је.